Magyar családszervezetek találkozója a Vajdaságban

2017. november 17. és 19. között tartotta meg a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint a Családlánc az idei őszi találkozóját a vajdasági Muzslyán. A rendezvényen több mint 30 tagszervezet képviseltette magát Magyaországról, a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból. A három napos találkozó első állomása az Észak-bánsági Adán volt, ahol átadásra került  a magyar kormányzat támogatásából létesült játszótér, majd a résztvevők megtekinthették a Péterrévén épült nagycsaládos házat. A találkozó résztvevőit este a muzslyai Emmausz Fiúkollégiumban fogadták, mely szálláshelyükként is szolgált a hétvége folyamán. A szombat délelőtt kezdődő konferencia Pataki János, a KCSSZ elnökének évértékelésével, valamint a jövőbeli programok felvázolásával vette kezdetét. A konferencia zárásaként Dulka Andor, helyi nyugalmazott pedagógus tartott előadást a vajdasági magyarság múltbéli és jövőbeli helyzetéről. Az előadássorozat végeztével a találkozó résztvevői városnézésen vehettek részt Nagybecskereken, ahol megtekintették  Nagybecskereki Székesegyházat, a Szent István templomot, a Városházát, a Boldogasszony Nővérek Kolostorát és a Petőfi Művelődési Egyesület székházát. A szombati nap zárasaként egy Kálmán Imre életútját prezentáló Csárdáskirálynő-válogatás került bemutatásra a nagybecskereki Madách Amatőr Színház előadásában. A találkozó vendégei vasárnap Erzsébetlakra utaztak, ahol a helyi Császártó Magyar Művelődési Egyesület vendégszeretetét élvezhették. A program résztvevői megtekinthették a falu tájházát, betekinthettek az erzsébetlaki búcsúba, majd Dr. Német László megyéspüspök celebrált ünnepi misét a helyi római katolikus templomban.

A találkozó vázlatos összefoglalása

Az Emmausz Kollégium:

Az Emmausz Kollégium 2002 májusában került átadásra, ősszel pedig már elfoglalták helyüket az első ott lakó diákok. A Bánság több magyarlakta településéről érkeznek ide diákok, ahol szakértő kezek segítik őket tanulmányaik, testi és lelki fejlődésük során. Az intézmény szívét Stojan atya, és Gabona Ferenc képezik, akik nevelőtársaikkal karöltve igyekeznek a lehetetlent is véghezvinni a magyar fiúk jövőjéért.

Bővebb információ a kollégiumról:

Szórványkollégium a végeken – Emmausz kollégium, Muzslya – YOUTUBE
Emmausz Kollégium

A konferencia:

A kofenrencia fő témája a  2018-ban megrendezésre kerülő Családok Éve program volt, mely kapcsán Pataki János nagy örömmel osztotta meg a hírt, miszerint az állami rendezvénysorozat szervezői két KCSSZ-es javaslatot is befogadnak a programjaik közé: az egyik indítványuk az elcsatolt területen élő családok magyarországi fesztiváljainak megrendezéséről, a másik pedig egy rendszeres családi műsor elindításáról szól a Kossuth Rádióban.

A Kárpát-medence számos területén fogható Mária Rádió vezetése felajánlotta, hogy kéthetente, közel félórás, családokról szóló műsoridőt biztosít a KCSSZ számára. A tagszervezetek komoly érdeklődéssel fogadták a lehetőséget, számos egyesület jelezte, hogy részt kívánnak venni a műsorkészítésben.

Az elnök új szakmai feladatokat is ismertetett. Az Oktatási Kerekasztal munkája már lezárult, azonban a Szövetség egy új lehetőség kapujában áll: felkérést kapott, hogy tagként vegyen részt a közelmúltban megalakult Családtudományi Platform munkájában. Czettele Győző, a kezdeményezés egyik elindítója a kongresszuson elmondta, hogy az immár 40 szervezetből álló platform legfőbb küldetése a családtudományok megalapozása. A platform meg kívánja találni azokat a tudományos érveket, amelyek segítséget nyújthatnak a kilábaláshoz a hagyományos családmodellt jelenleg veszélyeztető morális válságból. A KCSSZ tagszervezetei a csatlakozásról a következő közgyűlésen döntenek.

Csuzdi József ismertette a FICSAK  (Fiatal Családok Klubjának Egyesülete) december 3-ai jótékonysági vásárával kapcsolatos tudnivalókat. A rendezvényen nyolc KCSSZ szervezet és több mint kétszáz családszervezeti tag vesz majd részt.

A konferencia keretein belül Mihálffy Andrea és Liziczay Zsófia mutatta be a nemzetközi projekt eddigi munkáját, majd ismertették a decemberi, brüsszeli családkonferenciával kapcsolatos terveket. Elmesélték, hogy idén tavasszal került megrendezésre a Családok Világtalálkozója Budapesten, melynek fő témája az apaszerep volt. A nyár folyamán Tiboldi Bea, Csíki Anyák Egyesületének egyik alapítójának meghívására Tusványosra utaztak egy kerekasztal beszélgetésre, ahol azt vitatták meg, hogyan is lehetne a fiatalokat a gyermekvállalásra ösztönözni. (Erről bővebben: Eplényi Kata nemzetközi szakértő beszámolója a Nemzetközi Projekt tusványosi rendezvényéről). Ősszel Varsóban megrendezésre került a KCSSZ nemzetközi projektjének negyedik Európai Ifjúsági Workshopjára (EYW), melynek címe és témája: “Family Today – Changing Values and Structures” (A család ma – változó értékek és struktúrák) volt. A rendezvényen olyan 20-35 év közötti fiatalok vettek részt, akik elhivatottak a tradicionális családmodell iránt, szerettek volna  európai szinten is belelátni különféle családügyi témákba.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s