Kerekasztal beszélgetés a természetes családtervezés jegyében

2014 november 8-án, Budapesten egy „kerekasztalnál” találkoztak a Magyarországon elérhető természetes családtervezés módszereinek képviselői, hogy megismerjék egymást és az általuk oktatott módszereket, továbbá kidolgozzanak egy együttműködési stratégiát a jövőre nézve. Határon túlról is érkeztek oktatók a somorjai VITA HUMANA szervezetből , akik számára különösen fontos volt a magyarországi kollégákkal való kapcsolatfelvétel, hisz országukban sokkal nehezebben hozzáférhető a magyar nyelvű szakmai anyag.

A hétvégi találkozón részt vettek a Billings Ovulációs Módszer, a Creighton Módszer, és a tüneti-hőmérőzéses módszerek közül a Sensiplan oktatói és szakemberei. Mindhárom módszer az emberi életet tiszteletben tartva működik, ezért a Katolikus Egyház által támogatott, házaspárok számára kifejezetten ajánlott módszerekről van szó.

A nap első felében a résztvevők elmélyültek egymás módszereinek, az oktatási folyamat és az oktatás során szerzett tapasztalatok megismerésében, délután azonban az együttműködéssel kapcsolatos feladatokat, vállalásokat és terveket beszélték át. Mindenki számára világossá vált, hogy társadalmunk nincs tisztában az alapvető biológiai, anatómiai tényekkel, igen hiányosak a családtervezési ismeretek, akár gyermekre vágynak a párok, akár elkerülni akarják a várandósságot.    Nyilvánvalóan a természetes módszerek mindegyike személyre szabott tanulást, időt és türelmet igényel az alkalmazás első egy-két hónapjában, de hosszú távon az egészségügyi-, párkapcsolati- és erkölcsi előnyei messze túlmenően ellensúlyozzák a tanulási idő miatti esetleges nehézségeket.

A résztvevők megismertek egy igen értékes kezdeményezést is, mely munkájuk során, de azon kívül is hasznos és fontos lehet a számukra. A „Ráhel Szőlőskertje” egy lelki hétvége, amelyen abortuszon átesett, sebzett nők vesznek részt és indulnak el a sokszor évtizedek óta tartó fájdalomból a gyógyulás felé. A „Ráhel Szőlőskertje” egyik szervezője elmondta: az abortusszal kapcsolatba hozható testi és lelki megbetegedések töredékét sem ismeri a közvélemény illetve a szégyen és az erős ellenkampány miatt elnyomják magukban ezeket a felismeréseket az érintettek.
Mindenki rendkívül hasznosnak és fontosnak tartotta a találkozási lehetőséget, örömét és reményét fejezte ki, hogy az együttműködés magas színvonalú és gyümölcsöző lesz.

A módszerekről rövid leírás alább olvasható:

Billings Ovulációs Módszer (BOM)
Egy olyan természetes módszer, amely alkalmas családtervezésre – a fogamzás elérésére vagy elkerülésére -, valamint a női egészség nyomon követésére. Lényege a méhnyaki nyák változásainak figyelemmel kísérése és ennek az ismeretnek az alkalmazása. A Billings módszer alapja az a tudományosan igazolt felfedezés, hogy a méhnyakban termelődött nyák a fogamzóképesség legmegbízhatóbb jele: az egyetlen specifikus jel a női szervezetben, amely előre jelzi az ovulációt. A módszer megtanulása egyszerű képzett oktató segítségével. Ezt a fajta természetes családtervezést oktatja a VITA HUMANA organizáció is.
www.billings.hu           www.woomb.org

Creighton Módszer (CrMS)
A Billings Ovulációs Módszer szabványosított változata, melynél standardizálás vonatkozik a megfigyelés végzésére, a biológiai jelek feljegyzésére, valamint az oktatás menetére. A Creighton Módszerrel készült táblázat – ha egy nőnek bármilyen nőgyógyászati panasza van – (PMS, meddőség, vetélések, rendszertelen vagy kóros vérzés, PCO, stb.) alapját képezheti egy esetleges orvosi vizsgálatnak és a NaProTechnológia alapelvei szerinti kezelésnek. Kidolgozója az amerikai egyesült államokbeli Thomas W. Hilgers professzor, aki 1994 óta a Pápai Életvédő Akadémia tagja. További információ: www.csaladtervezo.hu

Tüneti-hőmérőzéses módszer

Három konkrét, és számos egyéb testi jelet megfigyelő és nyomon követő módszerről van szó. Az ébredési hőmérséklet, a méhnyaknyák és a méhnyak változásai minden egyes nőnél mutatnak egy alapmintát, amit megismerve könnyű tájékozódni a termékenység alakulásában, és ami segítséget nyújt a termékenységgel való mindennapi együttélésben. Az önmegfigyelés által szerzett információk nem mellékesen segítséget jelentenek a pároknak családtervezési szándékaik megvalósításában, hiszen döntésükhöz igazodva élhetik házaséletüket. Egy precízen kidolgozott szabályrendszer áll rendelkezésre ahhoz, hogy elősegítsék vagy elkerüljék a gyermekáldást.

Magyarországon a Sensiplan tüneti-hőmérőzéses módszer elérhető tanácsadók által.

További információ: www.tcst.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s